----------

----------

2008年東京春季賞櫻+溫泉之旅(第二天[2]) – 淺草寺、隅田川遊覽船、台場

由築地去淺草要行返去原來個地鐵站,先坐日比谷線去上野,再轉銀座線。

 

 

仲見世通嘅入口雷門

淺草寺1

 

通往淺草寺嘅手信街仲見世通

仲見世通

 

淺草寺正門

淺草寺2

 

淺草寺內

淺草寺3

 

淺草寺大殿

淺草寺4

 

淺草寺都真係幾商業化,除左賣手信仲有好多小食大排檔。行完淺草寺我地就過去位於隅田川吾妻橋傍邊嘅遊覽船碼頭,準備坐遊覽船去台場,順便暢遊隅田川

 

隅田川,兩邊開左好多櫻花,好靚架

隅田川

 

由淺草去台場嘅船飛,票價1,220円,不過由淺草去台場冇船直去,要先坐去日之出棧橋碼頭,再轉另一隻船,全程大約一個鐘,船飛係冇定時間架,開船有位就上得

遊船票

 

遊覽船,有幾種唔同款式,最多係呢款

遊覽船

 

係隅田川上坐船賞櫻花真係幾正架,夜晚係酒店見電視都有播。我地3點半左右已經到左台場,一上岸就係台場海濱公園,隔離就係商場Aqua City Odaiba,商場後面就係富士電視台。

 

台場海濱公園,後面係富士電視台,前面矮D嘅係Aqua City Odaiba

台場1

 

從船上影彩虹橋

台場2

 

去到台場因為時間仲早,我地就先去左富士電視台參觀,由地下坐扶手電梯上到去有個展覽館,展出嘅野好似係佢地製作嘅節目資料,不過對日劇冇乜認識,行左一陣就走人囉。

 

之後去Aqua City Odaiba行,同樣冇乜野啱,但係為左等入夜睇彩虹橋變色,焗住行左一粒鐘,最後決定先去位於Aqua City Odaiba嘅拉麵國技館食dinner,不過果度D拉麵真係好難食

 

彩虹橋夜景,聽講會轉色,不過等左好耐都冇野睇

台場3

 

可能係海邊風大關係,入夜之後台場非常之凍,所以我地食完dinner就坐車返酒店啦,今次要坐一程私鐵去新橋站,再轉地鐵返新宿,返到新宿都只係7點過D,聽人講D大百貨公司係關門前會有壽司大平賣,所以我地都去左伊勢丹地庫嘅美食廣場睇下有冇乜野正野,原來日本百貨公司真係好多食物賣架,有糕點、魚生、壽司,總之就乜都有,不過D價錢冇乜點平。

 

行完百貨公司之後再去埋藥房shopping,不過原來東京嘅藥房係冇家屋清潔用品之類嘅野賣架。之後行左去百果園睇下有乜生果做消夜,不過呢度D生果一D都唔平。

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2008年東京春季賞櫻+溫泉之旅(第三天) - 上野恩賜公園、迪士尼樂園
2008年東京春季賞櫻+溫泉之旅(第二天[1]) - 築地市場

分享這篇文章:

讚好本Blog Facebook專頁

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。

收到您的留言後,小弟會盡快回覆,您可以Bookmark本篇文章,方便之後回來查看回覆 (注意:由於緩存關係,您在本Blog的留言可能不會即時顯示出來。)。 如果無法在Blog內留言,又或者想更快收到回覆,可到本Blog Facebook專頁留言!

為了阻擋垃圾留言,張貼留言前,請先用阿拉伯數字輸入以下數學算式的答案。(注意:輸入驗證碼前,請先按算式右手邊的Reload按鈕更新數學算式,以免因算式過時而出現驗證碼錯誤的情況。)

分享這篇文章:

讚好本Blog Facebook專頁